int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.2.2024 Mojácar - Španělsko

Tak jako z Arozzu, tak i z Very je spousta možností výletování na kolech. Kousek od nás je ikonické, historické a naprosto kouzelné bílé městečko na kopci Mojácar.

Je krásné počasí, což zaručuje skvělou viditelnost a jelikož máme s sebou španělské nováčky, tak se všichni domníváme, že by toto městečko neměli minout. Už jednou jsme tam na kolech se Zdendou a Alenkou byli, ale bylo hodně ošklivo, zima a viditelnost mizerná. Ovšem dneska je to zcela jinak.

 

Říkám historické a ikonické městečko, ale je to skutečně tak? Ano, je. Každý cestovatel po Španělsku jistě zahlédl znak který nese název Indalo.

71e0ki3ldzl

Oblast provincie Alméria ( Andalusia) je celá prolnuta znakem Indalo. Lidé mají Indalo na domech, na dveřích.

 240_f_438666361_bnqmfpotfse5kkefqptr6qrhxdb4rbps

Města mají Indalo vetknuté do zábradlí, mnohdy je vidět velký znak Indala samostatně stojící na náměstí a samozřejmě se prodávají šperky v podobě Indala. Mnozí považují městečko Mojácar za rodiště Indala, ale co to vlastně Indalo je a kde se vzalo?

 Img_9560

Takže, figura, ta představuje lidskou postavu s rozpřaženými nataženými pažemi a lukem nad nimi. Její význam nebyl zcela objasněn, ale existují teorie, které naznačují jistou božskost. Indalo byl po staletí v provincii považován za symbol štěstí. V posledním století se pak stal symbolem, který Almeríi a vše s ní související reprezentuje.

Img_9567  

A kde se vzalo? Indalo je jeskynní figura z období pozdního neolitu nebo doby měděné, která se nachází na území Abrigo de Las Colmenas, Vélez-Blanco, v provincii Almería ve Španělsku. Jeho původ je často přiřazován do nedaleké jeskyně Cueva de los Letreros, na úpatí pohoří Maimón, Vélez-Blanco.

Almeria_andalucia_indalo_man

Cueva de los Letreros a další skalní útvary Abrigos del Maimón, konkrétněji Indalo, byly objeveny kolem roku 1868 archeologem z Almeríe Manuelem de Góngora y Martínez.

 Cover_indalo

Po staletí, než vědci určili bližší informace k Indalo, byl symbolem štěstí a byl, hlavně na severu a východě provincie Almería, považován za totem.

P2280024

Dělo se tak zejména v Mojácaru, kde byl natírán octem, aby ochránil domy před bouří a nařknutím. V té době byl Indalo v této oblasti Almerie známý jako „Muñeco mojaquero“ nebo „Muñequillo mojaquero“.

 Img_9566

A jak s Indalem souvisí Mojácar? Jednoduše. Jméno Indalo vymyslela skupina umělců a intelektuálů, kteří se usadili v Mojácaru na počátku 60. let, přitahováni atmosférou města a kteří komercializovali totem, který dnes označuje celou provincii Almería. A už tu máme Indalo neboli Mojácar muž.

Img_9573

Od dob minulých byl namalován na průčelí domů, jakmile vápno zaschlo, s vírou, že chrání před zlým okem a chrání ty uvnitř před bouřemi. Postavu lze interpretovat jako muže, který mezi roztaženými pažemi drží duhu, někde se domnívají že je to luk a postava míří na ptáka letícího nad ní.

 Img_9555

Předpokládá se, že původní totem je starý asi 4500 let a nejstarší známý se objevuje mezi dalšími prehistorickými malbami v jeskyni ve Vélez Vélez-Blanco, jak už jsem se zmínila na začátku. Díky cestovnímu ruchu se Indalo Man rozšířil po Španělsku a jeho popularita stále stoupá. Byl viděn na domech v různých částech Evropy, jako je Bretaň ve Francii a Cornwall v Anglii.

 Img_9564

A zatím co jsme si povídali o Indalu, prohlédli jsme si kouzelné městečko Mojákar, kam tímto srdečně zvu všechny cestovatele.

Img_9550

Byla by velká škoda Mojákar minout.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ