int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.2.2024 Karneval Águilas - Španělsko

Teď si dovolím spojit několik dnů. Strávili jsme týden karnevalovým veselím a protože karneval v Águilasu má jedna velkou tradici a za druhé, klíčové mytologické postavy, které hrají v této veselici hlavní roli jsou nesmírně zajímavé.

Img_8884

 Karneval zde v Águilas je nejreprezentativnějším karnevalem v regionu Murcia a jedním z nejznámějších ve Španělsku. V roce 2015 byl vyhlášen jako festival mezinárodního turistického zájmu a je třetím ve Španělsku, který dosáhl této kategorie po festivalech Santa Cruz de Tenerife a Cádiz , které byly oba vyhlášeny v roce 1980.

Img_8900

Karneval má čtyři reprezentativní postavy. Ty se vybírají v měsíci srpnu po galavečeru, kterého se účastní všechny taneční kluby. K nim se připojí další postava, karnevalový chlapec. Jsou to samotní Aquileños, kteří dělají z tohoto karnevalu jeden z nejlepších ve Španělsku, den co den se oblékají do různých kostýmů a promenádují se.

Img_8912

Águilas je známý jako hlavní město karnevalu pro své majestátní průvody, Není to jediná Karnevalová noc, ale je to velká vášeň pro Aquileños, kteří prožívají tyto noci smíchu a divadla ve všech ulicích města, protože kouzlo tohoto karnevalu napadá srdce nejen obyvatel Aquiline, ale i cizinců a kdo přijde jednou, přijde dvakrát, třikrát anebo karnevalu zasvětí celý život a chce být členem karnevalu. Ano je to pravda, jsme tu již po druhé, moc se nám karneval líbí a pokud to naše plány dovolí, určitě na karneval pojedeme v dalším roce.

 Img_8940

Jen abych předeslala a škarohlídům vzala vítr z plachet, za celou dobu karnevalového veselí, jásání a bujarých oslav jsme neviděli jediného opilého španěláka, neviděli jsme jediný incident a jedinou nepřístojnost.  

 Img_8994

První postavou je Můza.

Představuje svátečního ducha karnevalu, Je známá jako královna karnevalu a je to ona, kdo má na starosti dodávání nádechu magie a lesku ulicím Águilas po celý karneval.

 Img_9019

Druhou postavou je Paní neboli Lent

Doña Cuaresma představuje úplný opak Můzy. Je to zdrženlivost, skromnost a vážnost. Sobotu před přehlídkami je Doña Cuaresma poražena v dialektické bitvě Donem Carnalem. Doña Cuaresma uděluje týden příměří, ve kterém se bude slavit karneval, který skončí výhrou v sobotu nad Piñata.

 Img_9057

Třetí postavou je Don Carnal

Je reinkarnací boha Januse. Je to postava, která vítězí nad Doñou Cuaresmou. Pár dnů vládne, ale ví, že jeho vláda je dočasná. Piñata je nakonec ve řtvrtek poražena Doñou Cuaresma. Tato porážka zinscenuje na takzvané koloniální pláži. Reprezentace se provádí umístěním panenky do středu ohně symbolizujícího tělo Dona Carnala, zatímco jsou odpalovány tisíce ohňostrojů. Tento čin symbolizuje porážku Dona Carnala proti Doña Cuaresma, ani toto vítězství Doña Cuaresmy není definitivní, protože postava Dona Carnala v následujícím roce opět zrodí městu a další týdení karneval radosti, přestrojení a zábavy je tu opět.

 Img_9147

Čtvrtou a poslední postavou je Mussona

Je jednou z nejreprezentativnějších postav v historii tohoto karnevalu. Tato postava představuje starověké karnevaly města, kdy obyvatelé tohoto pobřeží měli sotva pár větví espartové trávy a koudel, aby si mohli vyrobit kostýmy a prožít týden zábavy.

P2130148

La Mussona je postava, která je napůl člověk, napůl zvíře; napůl civilizovaný, napůl divoch. Představuje dualitu všech lidských bytostí. Má úzký vztah k moři, protože jeho oděv musí být složen z esparto trávy a mušlí nebo přírodního odpadu z mořského nebo suchozemského prostředí. Ze čtyř postav je jediná, která může být zastoupena buď ženou, nebo mužem.

Img_9078

Opačná postava k La Mussona je hudebník-krotitel. Tato postava představuje lidstvo a proces přechodu ze stavu divokého do stavu civilizovaného prostřednictvím ovládání a hudby. Během ztvárnění této postavy ve čtvrtek po Změně sil, krotitel je v roli průvodce Ala bestia a ze sklepení hradu San Juan de las Águilas žene Musnu na náměstí, kde ji tisíce lidí netrpělivě očekávají a křičí Mussoná-ná Mussoná-ná.

Img_9139

Letos jsme zvládli navštívit karnevalové průvody hned třikrát a náramně jsme si každý večer užili.

Img_9330

A jak, podívejte se na video, které z tří karnevalových nocí Zdenda vytvořil.

P2130269

Je to dvanáct minut z vlastně dvanácti hodin nekonečného průvodu kostýmů a tanečních souborů a osobně si myslím, že se filmík Zdendovi hodně povedl.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ