int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.2.2024 Cala Blanca - Španělsko

Dji_0010

Cala Blanca

Dneska jsem vytvořila novou dobrotu a zítra sem vložím jeden jednoduchý receptík na cesty. Tentokrát se jedná o olihně nebo o kalamáry?  Drobet jsem pátrala a něco málo jsem se dopátrala. Stále se v rozlišení motám, tak snad už bude jasněji.

 Sepie-obecna

Sépie obecná

Oliheň, sépie a kalamáry – tak jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Vždy se jedná o hlavonožce (podobně jako chobotnice a krakatice). Často se tyto pojmy zaměňují, přesto mezi nimi rozdíl je.

Olihen  

Oliheň

Olihně mají štíhlý torpédovitý tvar těla, které je ukončeno ocasní ploutví ve tvaru kosočtverce. Díky tomu jsou velmi hbité. Pro obranu před nepřítelem vypouštějí barvivo.

Jejich maso je jemné, bílé a u mladších olihní také měkčí. Menší kusy jsou vhodné ke grilování nebo do sushi, větší olihně je potřeba před přípravou naklepat a podusit.

 Sepie

Sépie

Sépie mají kulatější tělo a dokáží se pohybovat velmi rychle. V ohrožení se brání vypouštěním inkoustového barviva. Její maso je lehce nasládlé a křehčí než u chobotnice.

I zde platí, že čím menší kusy, tím bude maso jemnější.

Kalamáry

Jedná se o olihně, které jsou už gastronomicky upravené, tedy vyčištěné a upravené na vaření, smažení, grilování. To je jedno. Takže teď vím, že jsem si vlastně koupila oliheň, ale je tomu opravdu tak?

 Cela-chobotnice-sicilie

Na Sicílii toto popisují jako chobotnice. 

No a pak jsem se na dalším webu dočetla toto:

„Jaký je rozdíl mezi olihní a kalamáry? 

Z gastronomického hlediska žádný, oba tito hlavonožci se připravují stejně a v literatuře se často zaměňují, nebo dokonce považují za stejný druh, což ale není pravda.“

 Výborně, a jsem tam kde jsem byla!

 Více zde: https://morske-dary5.webnode.cz/popis-ryb-a-plodu/

 52b893a231261d61007c4e3cdcfd3a3b-baby-sepie

Baby sepie nebo baby kalamár? 

Wikipedie je stejného názoru. Olihně jsou hlavonožci příbuzní kalamárům a krakaticím. Stejně jako ostatní hlavonožci jsou bilaterálně symetričtí, mají dobře vyvinutou hlavu a deset chapadel s přísavkami.

Olihen

Oliheň

Dvě chapadla jsou delší než ostatní. Jsou to výborní plavci a aktivní lovci. Olihně nebývají větší než 60 cm, ale v bohatých mořích jich může žít velké množství. Většinou žijí jen jeden rok a po kopulaci umírají. Právě v období rozmnožování se shromažďují ve velkých počtech a stávají se tak vítanou kořistí ryb, mořských ptáků, savců i člověka.

 Calamares_tapas

Španělsko - Calamáre tapas

Dále Wikipedie na jiné stránce praví „Chobotnice se jí v mnoha kuchyních; v angličtině se pro pokrmy z chobotnice často používá kulinářský název kalamáry.  Existuje mnoho způsobů, jak připravit a vařit chobotnice. Smažená chobotnice je běžná ve Středomoří a tak dál. Prakticky na celém světě.

 35559128_2078363275754627_5979294396787458048_n

Klasické smažené sépiové kroužky, omyl, kalamárové kroužky, nebo opravdu sépiové? 

No a už se pomaloučku, polehoučku dostávám od kalamárů k chobotnicím. Takže vlastně jsem si koupila chobotnici kalamár?

 Kalifornske-kalamary

Ještě jednou sépie zase z jiného soudku.

Sépie žije ve Středozemním a Jaderském moři a ve východoasijských pobřežních vodách mírného pásma. Připravuje se jako příbuzný hlavonožec oliheň, ale sépie není třeba naklepávat. Malé sépie (do 20 cm) se celé smaží v oleji nebo se plní a krátce vaří. Z větších sépií se konzumují jen chapadla, blanšírují se, zbaví kůže a dusí.

 Sepie3

Sépie

 Sépie jsou draví mořští hlavonožci. Žijí ve vodách mírného pásma, obvykle bývají menší než jejich příbuzné olihně. Uvnitř těla je sépiová kost. Dvě s chapadel bývají výrazně delší než ostatní. V kuchyni se používá tělo a chapadla. Tmavá tekutina - "inkoust" - ve váčku slouží k barvení pokrmů. Tepelná úprava je velmi krátká, tak 2-3 minuty.

 Obrazek-whatsapp-2024-01-22-v-11-07-57_b6c710a5

Každopádně, koupili jsme kalamáry, jak praví etiketa, a ty taky sníme.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ