int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.1.2024 Mula - Vía Verde del Noroeste - Španělsko

Mulou vede také jedna z moc hezkých cyklotras Vías Verdes, kam se dneska podíváme.  

Img_8259

Ve Španělsku existuje více než 3 300 kilometrů starých nepoužívaných železničních tratí, které byly obnoveny jako cyklistické a turistické trasy v rámci programu Zelené trasy, který od roku 1993 oživuje a propaguje Nadace španělských železnic FSP.

Img_8260

Bohužel, domovské stránky Vías Verdes, tak pěkně přehledné, intuitivní se změnily a dostaly, jak se tam píše nový design, protože doba pokročila a starý už nevyhovoval. Nicméně, nám starý vyhovoval a v novém se motáme. Chce to cvik a hrát si se stránkami a odkazy. Zde je nový odkaz. Pokud někdo, tak jako my rád poznává Vías Verdes a používá starý odkaz, tak teď se mu objevuje hlášení Error, chyba, nelze otevřít a tak podobně. Ideálně, smazat starý odkaz a nahrát nový. To samé platí i pro aplikaci v telefonu, kterou také používáme a ta se chová podle mne ještě hůř něž odkaz do počítače. Ale jak říkám, je to o cviku a orientaci. Překlady do češtiny také úplně nefungují.

https://www.viasverdes.com/index.asp

 P1220030

Camino Natural Vía Verde del Noroeste Poutní cesta do Caravaca de la Cruz, údolím Mula mezi měsíční krajinou a zalesněnými horami.

 P1220024

Přírodní stezka Northwest Greenway v regionu Murcia oživuje starou železniční trasu, která spojovala hlavní město regionu Murcia s hlavním městem severozápadní Murcie, Caravaca de la Cruz. Dnes je to dlouhá cesta s duší poutníka (a mnoho stanic obnovených jako ubytovny) plná kontrastů: 76,8 km poskytuje mnoho krajin.

P1220003

Tato přírodní stezka Greenway byla realizována v rámci Programu přírodních stezek Ministerstva životního prostředí a venkovského a mořského prostředí.

P1220008

A něco málo z historie této vía verde.

 Železnice Murcia-Caravaca de la Cruz, která dnes slouží jako vodítko pro tuto Greenway, byla postavena na náklady státu v době, kdy soukromé společnosti už na železnici neviděly nic.

P1220023

První původní trasa měla vést mezi městy Fortuna a Caravaca de la Cruz. Před zahájením prací však došlo k úpravě počátečního úseku s cílem napojit se na Alguazas az této stanice do hlavního města provincie, a tím zvýšit ziskovost trati. S pracemi se definitivně začalo v roce 1925, chloubou zejména v úseku mostů a viaduktů, kterými byla tato železnice štědře zajištěna.

 Vvnoroeste-historia

Práce byly sice dokončeny v roce 1931, ale až o dva roky později, konkrétně 28. května 1933, kdy se konala inaugurace. Od svých počátků měla skromnou budoucnost, která byla zničující, když rostla silniční konkurence.

Img_8266

V roce 1964 ustoupily parní osobní vlaky železničním vozům, které byly hospodárnější, rychlejší a spolehlivější. To ale nezlepšilo situaci železnice, která den za dnem umírala. Tak byly 15. dubna 1971 všechny spoje mezi Alguazas a Caravacou pozastaveny a brzy byly postaveny koleje a pražce.

Img_8281

Úsek, který spojoval Alguazas (také spojovací bod s železnicí Chinchilla-Cartagena) s konečnou stanicí Murcia-Zaraiche, byl však uchráněn před zvednutím kolejí a byl přerušen o něco později do Espinarda.

Img_8263

Tento úsek zůstal otevřen až do počátku devadesátých let pro sporadický průjezd některých obchodních vlaků.

P1220019

Od roku 1998 do roku 2011 byla tato železniční trasa ve dvou fázích přeměněna na zelenou cestu a některé její stanice byly díky práci ministerstva životního prostředí (Program přírodních stezek) a vlády Murcie rekonstruovány jako ubytovny.

Img_8269

Tolik praví oficiální stránky a my se aspoň zatím podívali na pár foteček z kousku této úžasné trasy Vías Verdes. Jakmile bude mít chuť, náladu a čas, napíšu podrobný návod na používání nových stránek.

 P1220034

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ