int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.1.2024 Mula - Španělsko

Maličko se nám zkazilo počasí, v Sieře Espuně máme vše, co bylo v plánu splněno a tak se můžeme přesunout do známé Muly.

P1190013

Velké stání pro obytná auta nám na pár dnů poskytne domovské stání.

Img_8112

Je tady voda, velice pěkný plavecký bazén a hlavně, další možnost výletování.

Img_8134

Jen musíme počkat na počasí. Kupodivu, ač se to zdá nemožné, tak následující dny bude v Mule tepleji než u moře. Kontrolovali jsme to napříč všemi možnými meteorologickými aplikacemi a je to tak.

Img_8121

Takže jsme se stáhli do Muly, Zdenda se šel vycachtat do bazénu, který je hned vedle nás. Vstupné 4 eura a dva parádní bazény. Já jsem nešla, stále ještě nejsem úplně v pořádku, a tak si nechávám vodní radovánky na později.

Img_8114

Nicméně, sobotní výšlap do Muly jsem si nenechala ujít. Nám se jedná spíše o protažení nohou a abychom se taky maličko hýbali. Mula je zajímavé městečko, kde na úpatí hory jsou hned tři kostely a spousta maličkých domků a křivolakých uliček.

Img_8176

Mula má jednu velice zajímavou tradici, a to hru na bubny. V noci mezi Bílým úterým a Bílou středou se na náměstí před radnicí shromažďují tisíce lidí převlečených do černých tunik s obrovskými bubny na náměstí a kolem něj.

Img_8160

Několik minut předtím, než hodiny odbijí 12, pouliční osvětlení na náměstí zhasne a vše ztichne. Najednou všichni bubeníci zvednou ruce nad hlavu a boucháním klacky o sebe vytvářejí beat. Fanfáry trubek se připojují a dokončují konec úvodu.

Tamborada_mulea

Pak vše ztichne, uplyne několik sekund a země se začne třást. Všechny bubny najednou začnou hrát.

Teruel-2

Muži, ženy a děti pochodují ulicemi celou noc a tlučou do bubnů v opakujícím se rytmu. Bubnování pokračuje celou noc dlouho do dalšího dne a často i potom.

 Aragon_tambores-kta-1248x698abc

Předpokládá se, že tato tradice hry na bubny pochází z počátku 14. století. Dříve bubny vyráběli kováři a byly potažené zvířecí kůží. Struny byly ze zvířecích střev. Dneska je samozřejmě výroba bubnů úplně jinde, nicméně prodejna hudebnin na náměstí je plná bubnů všech možných rozměrů.

 Img_8156

Kdo si umí představit stovky a stovky lidí, kteří se v daný den a hodinu sejdou ve městě a všichni buší do bubnů hlava nehlava, no, to je dost děsivá představa.

Img_8154

Musí to být ohromné dunění a věřím, že spousta účastníků je několik následujících dnů na hraně hluchoty. Ale tak jak jsme už několikrát viděli a poznali, Španělé se umí bavit a každou takovou událost si umí náležitě užít.

Festival Dítěte Ježíše z Muly a Tamborada , byla prohlášena UNESCO za nehmotné kulturní dědictví lidstva.

 Img_8100

Nad městem se tyčí hrad rodiny Valdéz, který měl v minulosti vyloženě obrannou úlohu. Nejdůležitější je pro celý kraj voda, a i hrad chránil cisterny s vodou. V této oblasti se historicky pěstovalo hroznové víno a olivy, ale kraj byl velice chudý.

Img_8140

Několik pohrom v podobě moru, války, hladomoru, různých epidemií to vše zdecimovalo počet obyvatel až se pozvolna znovu město začalo mátořit a přešlo na pěstování citrusů. Jenže, citrusy potřebují mnohem více vody než olivovník, a tak i přes výstavbu veliké hráze kousek za městem a stále zvyšující spotřebu vody ze strany domácností není možné výrazné zvětšování zemědělské plochy.

Img_8165

Zkrátka, tady je to tak, že nelze rozšiřovat citrusové sady, tak jak si kdo umane. Vše je závislé na vodě a pokud zemědělec nezíská povolení spojené s dodáváním většího objemu vody, tak zkrátka sad nemůže rozšířit, protože bez vody, bez umělé závlahy tady nic nevyroste.

 Img_8172

Tolik bych asi řekla k městečku Mula.  Zítra už zase pojedeme na velký výlet.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ