int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.1.2024 Sierra Espuňa - Santa Eulalia - Španělsko

Sierra Espuňa je na Španělské poměry malé území, které je naprosto úžasné.

Img_8027

Chráněné území, kde je absolutní minimum obydlených domů, prakticky žádné vesnice a jeden krásnější výhled za druhým.

P1180009

Stále mám poměrně silný kašel, ale v posteli mě to nebaví, a tak další výlet absolvuju řádně nabalená.

P1180005

Takhle vypadám, jako když jedeme nejméně někde v horách, ale pravda je, že pokud je pod mrakem a nesvítí sluníčko, tak je poměrně chladno.

Img_8035

A když k tomu přihodím jízdu z kopce tak je občas pěkně chladno. A jelikož nejsem ještě zdravotně úplně v pořádku, tak jsem holt nabalená jako pumpa.

Img_8039

Na našem parkovišti prochází další Vía Verde a to tentokrát Vías Verdes Totána – Caravaca. Nicméně, oficiální stránky Vías Verdes jsou změněné a jak jinak, pro nás k horšímu.

Img_8036

Jednak jsme už byli naučený, jak fungují, skvěle se překládaly do jazyka čeština, zkrátka, moc hezky se v nich pracovalo.

P1180019

Nová verze je poněkud složitější. Je to i tím, jak se vývojáři snaží do stránek nacpat co nejvíce informací a pak to vše pro nás působí značně nepřehledně.

P1180016

Ale je to jen otázka času a cviku. Velký kus jedeme po Vía Verde, která je buď ve výstavbě, nebo teprve bude upravená, ale tak strašnou cestu jsme dlouho nezažili.

P1180021

Už jen když se podíváme na profil cesty, tak nám to rozum nebere. Vía Verde jsou po zrušených železnicích, ale tady by v mnohém případě museli používat do kopce zubačku a z kopce tak to teda nevím.

Img_8031

Vía Verde jsu známé hlavně díky upravenému povrchu, ale tady? Ani náhodou. Veliký kus jedeme kamenitým terénem, kde naše kola dostávají slušně zabrat.

Img_8041  

Ráno jsme přeparkovali na velké parkoviště u kláštera sv. Eulálie o kterém si můžeme říct pár slov.

 P1180043

 Zkráceně se používá „La Santa“ a je to významné místo naprosto úžasně zasazené do lesů Sierra Espuňa.

P1180044

 Kolem původní poustevny byla postupem století vybudována různá zařízení, která díky harmonii s krajinou a úspěšnosti kompozice vytvořila komplex, který je velmi ojedinělý.

Img_7985

Přestože jsou tyto stavby z různých období a provedení, jsou velice citlivě propojena díky vztahu rozměrů a barvy použitého kamene a dalších materiálů. Všechny mají tón růžové nebo načervenalé země, která tvoří podloží oblasti, vytváří příjemný vzájemný vztah mezi architekturou a krajinou.

 Interior_del_templo

     Místní kostel je přehlídkou kreslených scén. Na ploše dvou set metrů čtverečních je jednou z velkých obrazů, 46 scén, které představují okamžiky mučednické smrti svaté Eulálie, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista a života svatého Františka a další výjevy nejznámějších světců.

Img_7820

     Barokní oltářní obraz poustevny La Santa spolu s mudejarským kazetovým stropem a malbami ze 17. století činí z tohoto kostela jeden z klenotů uměleckého dědictví regionu Murcia.

P1150031

Tyto nástěnné malby představují svým námětem a počtem výjimečnou výzdobu v tomto typu kostelů v celém španělském Středomoří.

 Img_7979

     V připojených budovách je muzeum, obchod s náboženskými předměty, informační kancelář a hotel Monasterio de Santa Eulalia. Tak ten musí být překrásný.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ