int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.4.2024 Montbéliard - Francie

 Pomalu a jistě si to suneme na sever, směr Německo. Zatím si projíždíme francouzský venkov a malá města.

P4100006

Zdenda úmyslně a už klasicky volí trasu po těch nejužších silnicích, ale někdy je to až dost únavné. Ono jet 40 km pomalu 4 hodiny s přestávkou na oběd, pak přestávka na kávičku a ve finále se celý schvácený dostáváme do cíle. To by jednoho umořilo. 

P4100012

 Tak jsme si za několik dnů projeli Montrevel-en-Bresse, kde jsme chtěli vyjet na kola, objet nádherné jezero,

P4100055

ale bohužel, počasí se hodně zkazilo a tak jedeme dál směrem na Parc naturel régional du Haut-Jura což je to takové předhůří Alp.

P4100035

Hodně jsme se dnes přiblížili ke Švýcarsku. Cílem dnešního dne je městečko Orgelet. Teplota už nám spadla skoro o 20 °C oproti tomu, co jsme jen před pár dny měli. Celý jeden den se stále pohybujeme ve skoro tisíci metrech a ráno jsme měli dokonce jinovatku. Brrr. Žádná sláva.

 P4040044

Dál jsme se přesouvali k městu Besancon a Belfort kamsi k městečku Lure.

 P4040074

Další den je konečně opět AZURO a to hned od božího rána. Sice jsme se vzbudili v městečku Doubs a bylo -1°, ale již v devět se teplota začala zvedat. Naše dnešní etapa nás zavedla k velmi důležitému kanálu, který spojuje Rýn se Saônou a Rhônou , a tím i Severní moře a Středozemním. Jeho celková délka je 242 km a podél jsme dnes urazili nějakých 80 kilometrů. První část Canal de Franche-Comté byla schválena burgundskou radou v roce 1783 a dokončena v roce 1802 ze Saône do Dôle. Napoleon se snažil rozvíjet vnitrozemské vodní spojení po celé zemi a spojení Rhône-Rýn mělo velký strategický význam.

Img_1008

  V celkové délce kanálu, která činí asi 242 kilometrů, se nachází množství zdymadel, která slouží k překonání přírodních převýšení a umožňují plavidlům pohybovat se po kanálu. Přesný počet zdymadel se může lišit, ale obecně se uvádí, že na Rhone-Rýn kanálu je přibližně 75 až 80 zdymadel.

P4110045

No není to nádhera, že se neví, kolik jich tam vlastně je přesně. Když mi Zdenda četl tuto informaci, tak jsem nevěřila vlastním uším. Jak to nemohou vědět? Vždyť přeci zdymadlo je zdymadlo s nějakými parametry a postavené ke zcela přesnému účelu a přeci spočítat zdymadla nemůže být žádný problém.

Img_1005

Vždyť o zdymadla se někdo stará, je tam spousta pracovníků, hrázných a někdo je musí platit, někdo musí vykazovat kdy se které zdymadlo opravovalo, vždyť tam musí být nějaké náklady, revize zařízení, tak jak se nemůže nevědět, kolik je tady zdymadel? Nechápu.  

Img_1076

Nakonec přijíždíme do Montbéliard v departementu Doubs a regionu Burgundsko-Franche-Comté. 

Img_1045

Město je centrem arrondissementu a je tady velká automobilka PSA neboli Pegueot.  Podél kanálu vede nádherná cyklostezka, a tak se kus po ní projedeme.

Img_1028

Jestli počasí dovolí, tak bychom jeden den jeli po vodě a druhý proti vodě. Zkrátka, pojedeme na obě dvě strany.

Dnešní trasa je: 

 10.4.2024

 9.4.2024

 8.4.2024 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ