int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.4.2024 Broully - Beaujolais - Francie

Dva krásné dny jsou za námi a nebe se opět zatáhlo a je skutečně dost ošklivo.

P4070002

Fotky jsou naprosto příšerné a o francouzském venkově jsem už toho napsala dost. Tak ono za deště není ani ten parádní venkov nic moc. Pravda, občas pršet i přestalo. 

P4070053 

 Ale dostáváme se do velmi známé oblasti Beaujolais a míříme na nám už známé místo, vrch Mont Brouilly s nádherným kostelíčkem zasvěcený Panně Marii Notre-Dame-aux-Raisins.

 P4070018

Ale než se tam dostaneme, řekněme si pár slov o víně této oblasti, ať jsme zase o něco chytřejší.  Tak jen pár řádek, pár zajímavostí a informací o tomto vinařském kraji. Oblast Beaujolais, pojmenovaná podle vesnice Beaujeu, je jakýmsi pokračováním vinic jižního Burgundska. Známá je díky svým typickým lehkým vínům, pocházejícím z odrůdy Gamay.

 P4070056

Beaujolais začíná krásnou pahorkatinou na severu a táhne se v nepřetržitém pásu vinic podél západního břehu Saôny až po město Lyon. Typické podloží Beaujolais se skládá v severní části převážně z třetihorní žuly, pokryté na svazích zvětralými písky a žulovou drtí. Na jihu oblasti, tedy v nížině řeky Saôny, se nacházejí půdy jílovo-vápenité. Vinice jsou vysazeny na ploše o velikosti přibližně 22.000 ha. Z celkové produkce cca 1.300.000 hl připadá drtivá většina na víno červené, a to výhradně z odrůdy Gamay. Nepatrná část patří vínu růžovému z téže odrůdy a vínu bílému z odrůdy Chardonnay. 

 P4070060

Pozoruhodný je už pohled do zdejších vinic – odrůda Gamay je totiž vedena systémem „gobelet“, který nechává keř bez podpory drátů. K tomu je nutno připočíst další související okolnost – veškerá sklizeň je v regionu ze zákona možná pouze ručně, bez využití mechanizace.

P4070081

Nejvýznamnější specifikum Beaujolais je ale ukryto v samotné odrůdě Gamay, která má velmi nízký obsah tříslovin. Díky tomu má zdejší víno pocitově lehký charakter (nikoli však obsahem alkoholu!), který mu v gastronomii zajišťuje zcela výjimečné postavení. Silných, na třísloviny bohatých vín je totiž celosvětově obrovské množství, zatímco lehká a přitom harmonická vína jsou skutečnou popelkou.

P4070082

Kapitola Beaujolais by nebyla úplná, kdyby chyběla zmínka o AOC Beaujolais Nouveau (někdy též označováno jako Beaujolais Primeur). Toto mladé, „rychlené“ víno, vyráběné karbonickou macerací, se stalo celosvětovým symbolem mladých vín, která uzavírají celoroční vinařskou práci a jsou jakousi oslavou nadcházejícího času odpočinku a radosti.

P4070072

Historie Beaujolais Nouveau je velmi dlouhá, jakkoli podoba jeho dnešního svátku odkazuje do padesátých let dvacátého století. Chvíle pro Beaujolais Nouveau přichází každý třetí čtvrtek v listopadu. Všichni dovozci a prodejci musí podepsat závazek, že víno nedají do prodeje dříve, než o půlnoci ze středy na čtvrtek.

 P4070061

Pomaličku, polehoučku se dostávám ke kostelíčku, ke kterému míříme. Proč je tady, proč zrovna tady byl postaven? Za vše může plíseň šedá. Plíseň šedá je veliký problém na vinicích napříč celou Evropou. Existuje několik přírodních prostředků na potlačení, útlumu nebo zmírnění vypuknutí plísně šedé ve vinici. Přímo tady ve Francii vyvinuli Bordeaux směs. Je to směs vody, síranu měďnatého a vápna, která dává zelenomodrou kaši a postřik se používá na listy a bobule, ale je to spíše preventivní opatření, postřik.

P4070084

Dál se dříve používalo ošetření mlékem nebo syrovátkou a dneska je povoleno v BIO pěstování ošetření sírou, které má mnoho omezení a je dost komplikované. Jedná se o to, že toto ošetření je velmi náročné na teplotu, sluneční svit. Pracuje se s párou roztoku síry a vody, je to velmi stará metoda, ale je zde potřeba velkých zkušeností a samozřejmě, je hodně pracná. Na druhou stranu, je velmi skvěle přírodně odbourávána, ale samozřejmě má druhotné dopady na hmyz, ptáky a různou drobotinu, která na vinici žije.

 P4070088

Dojeli jsme na vrch Mont Brouilly, což je zaoblený vrchol v Beaujolais, kousek od Clochomerle. Je to opravdu úchvatná vyhlídka do dáli a všem, kdož tudy pojedou, vřele doporučuji.

Img_0920

Opravdu, stojí to za námahu se sem vydrásat a aspoň jednu noc tu strávit. A už se dostávám k jádru, na vrcholku je kostelík, překrásný kostelík zasvěcený Panně Marii Notre-Dame-aux-Raisins

Pro nádherné video z droníka klikni na tento odkaz.

Ten byl postaven na ochranu vinic proti krupobití, mrazům a oidium neboli plísni šedé. Ta zpustošila v letech 1850 až 1852 všechny zdejší vinice. Hned po vinařské katastrofě byl položen základní kámen kostela a za pár let už tu stál. Na oltáři je nápis "Pro Marii proti oidiu", zatímco na fasádě je napsán "Ochránce Marie Beaujolais"

 Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ