int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.3.2024 Ebro - Španělsko

Stále jsme u Pepy a Hanky na Ebru a kluci se snaží ulovit nějakého candáta. Nicméně, vody je strašně moc, voda je zakalená a jak říká Pepa, voda se musí maličko vyčistit, musí si sednout a pak budou ryba brát jako o život.

P4150169

Jenže, kdy to bude to neví nikdo. Tak si říkáme, co se dá dělat, rybám neporučíš, a tak jako my i ostatní rybáři čekají, až ryby zase začnou brát. Naštěstí je krásné počasí a my můžeme být pár metrů od auta na velké skále a všude kolem nás je jen voda. Zdendové si zabrali každý jednu skálu a vymýšlí taktiku jak na ně.

 Img_0096

Rybářova žena to nemá jednoduché, stále je v jednom kole. Uklidit, uvařit oběd a ten donést rybářovi k vodě, protože, co kdyby náhodou byl záběr a ten se nesmí propást.

Img_0106

Pak uvařit kafíčko nebo přinést pivko, protože od vody se odejít nemůže, to dá rozum, no a pak už se chýlí čas večeře, tak honem udělat večeři a no, je to fičák.

 Img_0103

Ale máme zajímavou zkušenost. Jak tak sedíme na břehu u vody, kde se vzali tu se vzali porybný. Přijeli neskutečnou rychlostí k nám, aniž bychom je viděli. Byli za zátokou, nebyli vidět a najednou jsou tady. Jeden hned vyskakuje na břeh a druhý kontroluje zátoku, jestli tam také někdo nerybaří. No a hned chtějí vidět povolenku a coto.

P4150166

Zdenda S to má ofocené v mobilu, to my také, jenže mobil je v autě, tak jsem jen doběhla pro povolenku. Porybný, nebo taky vodní stráž jen kopl do kýble, jestli tam není voda a v ní rybičky. Ani nechtěl vidět na co kluci chytají. Obvykle prý rybáři musí vyndat pruty z vody a ukázat návnadu. Na Ebru se nesmí chytat ne živé nebo mrtvé rybičky. Za to hrozí veliká pokuta, údajně až 3000 eur a pokud by rybář chytal bez povolení anebo cota, tak to by asi hříšníka rovnou utopili. Nevím, jaká výše pokut je za jednotlivé přestupky, ale údajně velmi vysoká, čemuž opravdu věřím.

P4150167

Sami jsme byli svědky, kdy policie dala kolegovi z Polska pokutu za to, že zapomněl zavřít odpadní vodu a pod sebou měl opravdu velmi malou loužičku 1000 eur. Já jsem za chybějící bezpečnostní pásy nafasovala na ostrovech pokutu 200 eur s tím, že na prosby byla snížena na 100 eur, to je maximum, které může policie odpustit, slevit, pokud se člověk chová slušně, lituje své chyby a moc se nerozčiluje. To jsou dvě pokuty, kterých jsme byli svědky anebo se týkali vyloženě nás.

P4150168

Kontrola zátoky, zatím co jsme předkládali povolenky. 

Další velký přestupek je, chytání v noci. Smí se chytat hodinu po západu slunce a hodinu před východem slunce.

 P4150173

 S Álou jsme si udělali pěkný malý výlet po okolí, je nádherně a málem jsme se slušně přehřály. Slunce pálí a je vyloženě letní vedro. Tady už vše kvete. Sady mandloní, meruněk a broskví jsou v plném květu. Je to až k neuvěření, jak jsou stromy obalené květy. Jak říkala Hanka, která tu už několik let bydlí tak to funguje takto.

P4150185

V průběhu květu nastoupí dělníci a květy protrhávají, aby jich nebylo tolik, pak přijdou znovu a protrhávají maličké plody. Jednak by stromy váhu plodů neunesly a hlavně, cílem je, aby plody byly co největší, nejkvalitnější. Jak trocha vody, sluníčko a správné podnebí dokáží tady zázraky. A neméně důležité je vydatné hnojení. Nebudu polemizovat o tom, čím se tady hnojí a jak dalece je hnojení podepsané na kvalitě plodů a zda to vše ve finále sníme.

P4150179

Dneska už existuje spousta ekologických hnojiv, ekologických postřiků proti všemu možnému.

P4150182

Proti plísním, strupovitosti, květopasu a tak dál a samozřejmě, je spousta postřiků, které se mohou používat třeba maximálně 14 dnů před sklizní, hnojiva to samé, ale pokud se podíváme na zem, v které se tu vše pěstuje, od zeleniny po ovoce, tak je jasné, že spotřeba hnojiv tu musí být obrovská.

 P4150170

Zdendové nijak valně úspěšný nebyli. Jeden candát a jinak nic víc. Pokud k celkové bilanci nepřihodím pět kaprů z prvního dne, z kterých nám zůstal vlastně jen jeden a o ten jsme se podělili. Alenka se Zdendou odjíždí, míří už k domovu a my jsme přejeli na naše oblíbené místo. Opět na břehu Ebra.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ