int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.3.2024 Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas - Riopar - Španělsko

Jedeme už vnitrozemím a máme neskutečnou kliku. Je krásně. Samozřejmě, teplota v noci klesá a pohybuje se okolo 6°C, ale jakmile vysvitne sluníčko, hned je to jiná písnička.

Zdenda S naplánoval skvělou trasu přírodním parkem a můj Zdenda ji ještě maličko upravil, že nakonec jedeme těmi nejužšími silničkami, kde opravdu nikdo nejezdí a celé velké území máme jen pro sebe.

 

Přírodní park Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas který byl založený v roce 1986. S rozlohou 2 099,2 kilometrů čtverečních je největší chráněnou oblastí ve Španělsku a druhou největší v Evropě. V roce 1983 byla UNESCO prohlášena za biosférickou rezervaci a v roce 1988 také za zvláště chráněnou oblast pro stěhovavé ptáky.

Park zahrnuje dvě vysoké pohoří, Sierra de Cazorla a Sierra de Segura . Tato pohoří jsou součástí Prebaetického systému, nejsevernější části Baetských kordiller . Obvykle běží z jihovýchodu na severovýchod a setkávají se s pohořím Sierra Morena , která vede z této oblasti na západ do Portugalska . Nadmořské výšky v parku se pohybují od 500 metrů nad hladinou moře, kde řeka Guadiana Menor vytéká z jižní hranice parku až po 2 107 metrů vrchol Cerro las Empanadas. W.

 

Samozřejmě, pomáhám si Wikipedií, ale když už tady jsme, když už tímto územím projíždíme, byla by škoda, něco si o tomto přírodním parku nenačíst.

 

Rozmanitost fauny v parku je také obrovská. Nikde jinde nenajdeme 50 druhů bezobratlých. Mezi 30 druhy savců žijících v parku je velké množství jelenů, kozorožců španělských a divokých prasat a také významné populace muflona, divoké ovce, a daňka. S výjimkou kozorožce španělského byli tito vysazeni pro lov a způsobili určitý tlak na původní druhy. V posledních desetiletích byli také znovu vysazeni vlci. W.

 

Problém je jedině v tom, že díky ohromné rozloze patku žádné s uvedených zvířat nevidíme.

 

Mezi 130 druhy ptáků patří sup bělohlavý a orel skalní a také orlosup bradatý.

P3070027

V roce 1958 zde byl objeven ještěr skalní známý jako španělský algyroides.

 

V těchto pohořích je největší souvislá oblast borového lesa ve Španělsku se zástupci téměř všech druhů borovic na Pyrenejském poloostrově, z nichž nejhojnější je evropská borovice černá. Tyto druhy byly znovu osídleny již dávno a jejich růstu napomáhaly vydatné srážky. Počínaje 900 metry nad mořem jsou lesy borovice halepské. Ještě výše jsou lesy dubu cesmínového dubu portugalského a dubu hálčivého a významné oblasti borovice přímořské a v nejvlhčích oblastech jsou staré tisy.

Park má jedny z nejbohatších a nejrozmanitějších rostlin ve Středomoří. Bylo katalogizováno více než 2 170 druhů. W.

 

Hlavní hrozbou pro park, jak pro flóru, tak pro faunu, jsou opakující se lesní požáry, které se staly častějšími a měly katastrofální následky pro některé části parku. Rozvoj a lidská činnost jsou i nadále vážnou hrozbou a vyžadují úměrné zvýšení ostražitosti a hašení požárů, protože riziko požáru stále roste.

P3070117_2

Jen pro příklad :

 P3070104_2

800 hektarů shořelo v La Vacarizuela na začátku 90. let, stejně jako zhruba 1 000 hektarů v Torre del Vinagre v roce 1986.

V roce 2001 bylo v Puerto de las Palomas úmyslně spáleno přibližně 800 hektarů, ale od roku 2009 nedošlo k žádné systematické opětovné výsadbě.

P3070044

V létě 2005 v Sierra de las Villas a na západní straně řeky Tranco shořelo po elektrické bouři uprostřed vlny rekordních veder přes 5 000 hektarů, přímo v srdci parku to byla nejmasivnější a nejničivější katastrofa v historii parku.

P3070061

Zvláštním nebezpečím je nadměrné využívání pro cestovní ruch, zejména na známých místech, jako je vesnice Arroyo Frío, kde cestovní ruch značně vzrostl, aniž by došlo ke změnám infrastruktury.

P3070062_2

Čistírna odpadních vod v Arroyo Frío určená pro asi 400 lidí je každý víkend, kdy dorazí desetinásobek návštěvníků, nasycena a do Guadalquiviru se dostávají nedostatečně upravené fekálie na úkor fauny a flóry. W.

 P3070069_2

Zatímco jsem zde uvedla spoustu informací o lokalitě nebo území kterým právě projíždíme, prohlédli jsme si pár foteček. Jednoznačně, pokud někdo tudy pojede, nechť je velmi opatrný.

P3070045

V parku je spousta odpočinkových míst Area recreativa, kde si můžeme v instalovaných grilech rozdělat oheň a opéct buřta, ale rozhodně nikdy, nikdy nebudeme rozdělávat oheň i za dodržení všech možných bezpečnostních opatření jen tak ve volné přírodě. Mysleme všichni na to, že oni jsou tu doma a my jen na návštěvě. Dodržujme jejich pravidla.

 P3070080

Dojeli jsme do malé vesnice Riopár, kde pro nás přichystali další perfektní stání se servisem a vodou zdarma.

I malá vesnice se zmohla na takovéto parádní stání. Jojo, to je holt to chudé a zaostalé Španělsko.  

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ