int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.3.2024 Banos Zujar - Španělsko

Podle plánu jsme se hnuli už do vnitrozemí. Jedeme prozkoumat jedny přírodní termální lázně, teda spíše termální jezírko Banos Zujár.

Img_9794

A opět tu máme Španělské kruhové objezd. Další ohromná zajímavost celého Španělska. Jejich kruhové objezdy jsou mimořádně koncipované.

P3040021

Pokud malé město, vesnice má něco, co je odlišuje od té vedlejší, zcela jistě to najdeme na kruhovém objezdu.

P3040027

Byli tady Římani nebo je teda nějaká římská památka, tak zcela jistě nás na to upozorní první kruhový objezd. Nebo často vídáme veliké lisy na olivový olej, nebo různé prastaré zemědělské stroje, anebo jen nádherně upravené olivovníky.

P3040025

Těží se tady mramor? Tak šup s kusem mramoru na kruhový objezd. A zase jedna scenérie střídá druhou.

 P3040029

Termální jezírko Zujár je maličké, a protože přijíždíme až k večeru, necháme si koupání na druhý den. Vítr se utišil, ale k večeru je poměrně chladno.

P3040055

Nicméně, vedle nás jsou Češi, a ještě ke všemu muzikanti, tak závěr večera je s hudební produkcí. Samozřejmě se i Zdenda přidal, a tak máme krásný večerní koncert tří kytar. Zdenda dal na naše facebookové stránky pár foteček a jedna z reakcí byla, když je chladno, tak proč si neuděláme oheň? A co ty bundy?

 Img_9805

V tuzemáku je výborná slivovička. 

Tak Španělsko je na toto dost specifické. Přes den se opalujeme, ale jak sluníčko zajde, tak se velmi prudce ochladí. Na sluníčku budeme mít klidně 30 °C, ale po západu slunce teplota v zimě prudce spadne na zhruba 10°C. Takže, celou zimu si večer přitápíme. Jak já říkám, nejsme lední medvědi. Výhodou je poměrně stálá zimní teplota. Měli jsme naprosto neskutečně pěknou letošní zimu. To, že tu fouká? Tak to patří k místnímu koloritu, s tím musí člověk počítat, ale dobrou zprávou je, že nemusíme chodit v zimních bundách, jen holt večer se musíme obléknout, když chceme sedět venku a nefouká pořád.

 Img_9816

Oheň je jiná otázka. Rozdělávání ohňů je po celém území Španělska přísně zakázáno a pokud bychom měli kliku a policie by nás spatřila u rozdělaného ohně, hrozí nám pokuta až 5 tisíc eur. To si můžeme vygooglit. Proto je po celém Španělsku velké množství odpočinkových zón, Zona rekreativa anebo Zona acampada, kde je vždy několik grilů, posezení, pergol, domků s grily a lavicemi, odpadkovými koši a i vodou. Pokud si chce někdo něco ugrilovat, nemusí riskovat pokutu a zajede si na takové místo, kde je vše už připraveno. Když projíždíme středem Španělska a vidíme ohromné území spálené, vyhořelé bez jediného zdravého stromu, nemůžeme se Španělům divit, že jsou na rozdělávání ohňů tak háklivý.

Img_9812

A když k tomu větru přihodím ještě stálé sucho, kdy je vše vysušeno na troud, tak jen jedna jediná jiskřička dokáže zadělat na velký problém. Jistě, občas vidíme malé ohniště, jak si někdo ohýnek udělal, ale za častého větrného počasí to snad ani nestojí za to. Hlavně, nestojí to za riziko, že díky nám lehne popelem mnoho hektarů lesa. A v neposlední řadě by si všichni cestovatelé měli uvědomit, že to není naše zem, že my tu jsme jen na návštěvě, my tu jsme krátce a my za chvíli odjedeme, ale oni se na ty ohořelé pahýly musí dalších několik let dívat, než se bývalý les aspoň maličko zazelená trochou keřů. Je to skutečně velmi smutný pohled.

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ