int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.11.2023 Xerta - Španělsko

Další výlet na kolech je před námi a jak jinak, jedeme opět a znova naší oblíbenou Vía Verde z Xerty do Botu, jen na kávu nebo malý pivko.

Img_6604

Řekla bych, že je to skutečně jedna z nejhezčích Vía Verde, kterou z bývalé železnice Španělská vláda zrekonstruovala. Dneska se zaměřím na perfektní odpočinková místa na trase. Jak už jsem se zmiňovala někdy dříve, není důležité něco vybudovat, ale i to je samozřejmě důležité, ale pak o to následně pečovat.

Pb190029

Několikrát jsme viděli na Vía Verde projíždět servisní auto, které možná jednou za týden, to nevím, ale možná jednou za týden projede celou trasu, vysype odpadkové koše, opraví rozbitou lavičku, nebo co já vím a jedou dál. Klidně si dovedu představit, že třicetikilometrovou trasu mají na starost zaměstnanci, kteří se starají o úklid města.

Pb190052

Vía Verde vždy spadají pod nějaké město, které trasu vybudovalo s pomocí státních peněz a pak jí má na starost. Docela by mi dávalo smysl, že i takto by to mohlo fungovat. Každopádně, všechny odpadkové koše jsou prázdné, jen někde je něco málo na dně. Jakmile se někde na trase objeví lavička, tak hned je u ní odpadkový koš, který je zase vyprázdněný.

Pb190047

Co si budeme povídat, lidi jsou nepořádný všude na světě, ale pak je otázkou, jak je země bohatá a jak se dokáže postarat o následný úklid. Pak je pro zachován čistoty a pořádku nejdůležitější, aby na odpočinkovém místě byl právě ten odpadkový koš a aby se včas někdo postaral o vyvezení odpadků. Právě ta včasnost je klíčová. Pokud budou lidé pořádkumilovní a budou se snažit odpadky poctivě strkat do koše a když ten bude přeplněný, pak stačí vítr a najednou je všude bordel. Viděli jsme, co dokážou kavky s odpadky v odpadkovém koši v parku. V očekávání snadné potravy, umí během chvilky systematicky vyházet obsah odpadkového koše. Kavka nebyla už v odpadkovém koši ani vidět, a přesto dál ven vyhazovala odpadky, papíry.

Pb190044

Během chvilky byl okolo koše neskutečný nepořádek. Kdybychom neviděli kavky v akci, tak si jednoduše řekneme, tady jsou lidi neskutečný bordeláři, ale nejsou, jen odpadků bylo v koši hodně. To je problém třeba jižní Itálie. Hodně cestovatelů řekne že je to tam jedno velký smetiště.

Img_6559

Jistě, je to pravda, ale také jsme viděli, jak se na parkovišti, na vyhlídce, na pobřeží zkrátka jak se lidé snaží odpadky hodit do koše nebo alespoň když je plný, což většinou býval, tak aspoň k němu na zem. Jenže, přijde poryv větru a veškerá snaha je v háji, protože odpadky jsou v tu chvíli všude. Vítr je zanese na první trochu kryté místo, kde se kupí a kupí a už není nikdo, kdo by odpadky odtamtud uklidil. Stát není asi tak bohatý, aby zaplatil víc zaměstnanců, kteří by častěji objížděli koše a vysypávali je.

Pb190033

Myslím, že tady to zvládli perfektně. Ptáci nemají šanci, vítr nemá šanci a všude je pořádek. Skutečně, nikde není vidět papírek, plechovka a vše je v naprosté čistotě. I proto jsou Vía verde tak oblíbené, a tak hezké. O víkendu jsou plné cyklistů, rodin s dětmi a pěšáků.

Pb190049

Všichni jedou nějakou trasu, kratší nebo delší, všichni se zdraví a kupodivu, při pozdravu se usmějí. Neuvěřitelné. Tato Vía Verde má tu zvláštnost, že se na ní dá naskočit z několika míst.

Img_6613

Některé staré železniční stanice bohužel potkal smutný osud, ale některé byly znova zrekonstruované, mnohdy přeměněné na restaurace, nebo jen taková víkendová bistra a u těch je téměř vždy parkoviště.

Img_6578

Takže, lze sem přijet i s obytným autem, zaparkovat, klidně i přespat a aspoň kousek trasy si projít. Zřizovatel se vždy hodně stará o to, aby trasa byla přístupná i pro vozíčky a lidi se špatnou chůzí. Což je vždy na stránkách u konkrétní trasy uvedeno.

 Img_6598

Dojeli jsme do Botu, dáváme si výborné příjemně studené točené pivko do vychlazeného půllitru, já do třetinky.

Img_6602

Půllitr a třetinka za necelé 4 eura. Slušná cena.  A jedeme zpět. Dneska jsme zase ujeli krásných 43 km.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ