int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.11.2023 Xerta - Španělsko

Včerejší den jsem věnovala poslednímu dílu Finance na cestách, jak vyjet na delší cestu a přitom se nezruinovat nebo neskončit pod mostem. Naprosto úmyslně jsem se vyhýbala konkrétním řešením, radám, což někteří očekávali. Proč? To je jednoduché a pokusím se to vysvětlit na jednom jediném příkladu.

Je několik skupin na FB, které jsou zaměřené na předávání rad, zkušeností a tipů právě pro majitele obytných aut. Ráda jsem si čítávala, kdo kam jede, kdo kde byl, tipy na novinky a předávání všelijakých vychytávek.  Bohužel i v tomto pro někoho stylu života, pro dalšího je to koníček a pro někoho jen dosažení nějaké mety, tak bohužel, strašně často se stává, že to co někomu vyhovuje, druhý totálně pohaní. Už si ty příspěvky čtu velmi málo, mnohdy je to hodně smutné čtení. Chybí mezi lidmi, a to myslím všeobecně aspoň ždibec porozumění, shovívavosti, pochopení a hlavně, tolerance. Dám velmi jednoduchý příklad. Elektrocentrála, my jí máme od úplného začátku naší cesty. S nikým jsme se tenkrát neradili, nebylo to nutné, Zdenda rozhodl. Jednoduše věděl, že jí budeme možná potřebovat, a protože jsme jeli úplně sami a mnohdy hodně stranou od lidí, byla možnost, že nám třeba odejde motorová baterie a my nenastartujeme, což se i několikrát stalo. Nebo, že bude týden pršet, bude pod mrakem a my nebudeme mít dost proudu na svícení, pro počítače, což se stalo víckrát. Lednice potřebuje elektrickou jiskru, aby zapálila plynový plamínek. Topení potřebuje elektrickou jiskru, aby se probudilo k životu. Zdenda to tak vyhodnotil a přesto, že centrálu použijeme dost zřídka, tak vždy nám hodně pomohla a s nástupem elektrokol je to mnohdy jediné řešení, jak v zimních měsících dobít baterie do kol a jet zase třeba druhý den na výlet. A vracím se k radám. Pokud se někdo odváží a vznese na nějakou skupinu dotaz, jestli sebou vozit elektrocentrálu ano nebo ne, tak ta smršť odsuzujících komentářů je obdivuhodná. Všichni se shodují na tom, že tazatel, většinou nováček je totální blbec, který by se nad sebou měl zamyslet. Protože elektrocentrála v dnešní době je naprostý nesmysl, archaický přežitek, zbytečná zátěž, která není absolutně k ničemu a spousta jich ještě doplní, že vedle takového blbečka, a to je velmi jemné označení, s elektrocentrálou by teda nechtěli stát anebo zazní několikrát rada nad zlato, kup si pořádnou baterku. Ale radil si neuvědomuje, že ani sebekvalitnější baterie není mnohdy všespásná. Mluvím o zimním období na jihu, Itálie, Řecko, Španělsko, kde může být celý týden pod mrakem a jsme nahraný.

Img_6563

Jen hrstka jich odpoví rozumně a tazatele se snaží navést, proč si myslí že by jí měl s sebou vést, proč by jí měl použít, jestli v jeho stylu cestování se vůbec někdy naskytne příležitost k použití elektrocentrály a tak podobně a jestli zrovna pro něj je to nutné. I mezi našimi přáteli jsou rozdílné názory, ale vždy diskuse o centrále končí remízou. Oni chápou, proč centrálu sebou vezeme a my zase respektujeme jejich názor. Rozhodně to není o tom, kdo má pravdu a za tou si neochvějně stát, protože ten druhý tomu nerozumí. Neexistuje správné řešení, neexistuje nejlepší volba, nejde použít univerzální rada. Každý se musí rozhodnout sám, musí udělat i začátečnické chyby, tak jako my všichni. Každý si musí zjistit, co je pro něj nejlepší. Protože to, co se osvědčilo mně, nemusí druhému nevyhovovat. To, co se líbí mě, neznamená, že je to to nejhezčí, nejlepší. A jsem zase u té tolerance. Někdo miluje maďarské lázně, spoustu lidí, cvrkot na parkovišti a druhý by tam nejel ani za zlaté tele. Někdo má rád letní život na přeplněné pláži a narvaný večerní restaurace, ale pro druhého by to byla noční můra. Někdo stojí na parkovišti měsíce a je spokojený a druhý to šmahem odsoudí. Říkám si proč jsme tak nekompromisní? Tak jako jsme každý jiný, tak i máme jiné záliby, koníčky, jinou představu, jak strávit volný čas a hlavně, jinou představu o tom, kde ten čas strávíme. Takže, to je ten důvod, proč jsem se v tom mém povídání na co vše nezapomenout než začneme dlouhodobě jezdit po světě vyhýbala jakékoliv radě, doporučení, řešení. 

 Img_6520

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ