int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.11.2023 Xerta - Jota Xertolina - Španělsko

Je sobota a dneska už je na programu tradiční tanec od dopoledne. Samozřejmě, jdeme se podívat.

Img_6291

Tentokrát na náměstí je malé podium, na něm hudebníci a na celém náměstí tančí ženy místní tanec Xertolina Jota. Všichni tancují v kole, drží se za ruce a tančí. Docela složité kroky umí skoro všechny ženy, které jsou na náměstí. Ty, které nejsou v kole, tančí tam, kde zrovna jsou.

Img_6292

Je to takové vesnická veselice. Co se musí nechat snad všem jižním národům, že se umí bavit. Italové, Řekové, Španělé se zkrátka umí bavit a veškeré vesnické, městské slavnosti si ohromně užívají.

 Pb110009

Jota, je tanec, který se prolíná celým územím Ebra. Občas se liší, protože každá oblast chce mít svojí verzi joty.

Pb110014

Ačkoli nejsou žádné písemné záznamy, původ Xerta jota je možná stejný a stejně starý jako ostatní joty nebo tance, které se tančí v zemích Ebro, a díky svým vlastnostem se nachází mezi aragonskými a valencijskými jotas. Jotas se čte s ch, chotas. Vlivem toho druhého můžeme ocenit nápadnost a barevnost šatů tanečnic.

Pb110002

 I Xerta si najala mistra tance na úpravu známých kroků joty z jiných oblastí. V roce 1999 měla Xerta premiéru svého vlastního tance v den Sant Martí, sv. Martina „La Jota Xertolina“, který upravil a provedl maestro Paco Lavega z Ulldecony.

 Pb110032

Jota Xertolina se tedy tančí 11. listopadu v hlavní den slavností. Nejdříve, dopoledne, tančí všichni, kdo chtějí. Senioři, mladý, děti, zkrátka všichni.

Pb110053

Pak je přestávka a odpoledne začínají tančit už xertoňané v krojích. Xerta má svoje vlastní kroje.

Pb110054

Sice nemají nijak závratnou historii, ale jak je vidět, nikomu to nevadí. Nejdříve začnou tančit děti, a to je krásné, dojemné.

Pb110059

No a pak už tančí dospělý tanečníci. Je to zajímavý tanec. Ruce jsou převážně nahoře a vše se odehrává tak, že tanečníci se nijak sebe nedotýkají, jen všelijak poskakují.

Pb110058

Řekla bych, že je to docela náročné na kroky. Ale je to hezké. No, a nakonec tančí společně děti a dospělý v krojích. Děti jsou uprostřed a dospělý v kruhu kolem nich.

 Img_6319

A na závěr už zase tančí celé náměstí.  

 Img_6315

Nevíme, jestli zítra bude ještě nějaký program, ale na stránkách města jsme program na neděli nenašli, a tak pojedeme na výlet na kolech.

 Vřele doporučuji Zdendův kratičký film z dnešního dne, hodně se mu povedl.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ