int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.11.2023 Xerta - torro - Španělsko

Vše je zabezpečeno, ulice, které mají být ochráněné před býky jsou zatarasené, a to velmi pečlivě. Už včera jsme si všimli, že se v Xertě odehrávají docela slušné přípravy na víkendové slavnosti.

Všude v ulicích jsou trubková železná vrata a v některých uličkách majitelé domů nebo obchodů nasazují na okna v přízemí a na dveře bednění anebo tyče, kterými se dá do domu projít.

Pb100014

Na stránkách města píší, že torro začíná ve čtyři hodiny, a protože jsme se domnívali, že bude hodně plno, tak jsme si přichvátli. Lidí bylo dost, ale plno nebylo.

Nicméně, zaujímáme strategické místo na náměstí a plni očekávání stojíme u dřevěné zábrany.

Pb100050_2

První přivedli přes náměstí mohutného býka, který byl jako beránek a sunul si to za chovatelem. Mladík má býka na provazu a vede si ho za sebou jako pejska. No, jestli toto je torro, tak nevím. Jako neznalci se dohadujeme, na co asi býk je, co bude mít za úlohu, ale běhat uličkou mezi domy určitě nebude.

Pb100049

Rozvážná a těžkotonážní chůze ničemu takovému nenasvědčuje. V dispozicích na dnešní den se ještě píše cosi o tom, že se dneska, kromě jiného, bude jíst hovězí. Super, na závěr se býk porazí a budou hody!

 

První várka býků přiběhla ulicemi. Pak přijel velký náklaďák a přivezl další býky. Vidíme je jen přes celé náměstí, ale žádná monstra to nejsou.

Mladý kluci se připravují na běh s býky. Je jich tu docela hodně, nervozita stoupá a my jsme v očekávání. A už to vypuká.

Vypouští prvního býka, který samozřejmě hledá nepřítele, který ho odvedl z poklidu pastvy. A už to začíná! Xerta je malé městečko, a tak má i malé býky. Říkám jim junioři, ale mezi místní mladíky by ani veliké býky pustit nemohli.

Je to zábava hlavně pro mladý kluky, kteří všem předvádějí svoji statečnost. První býk je hodně naštvaný a docela bujný. Kluci se snaží běhat před býkem, různě se kolem něj točí dokolečka, je to hezká podívaná. Místo mulety jim bohatě vystačil papírový bok z krabice od jakéhosi spotřebiče.

Nikdy jsme to neviděli a nikdy jsme nebyli na coridě, ale toto má takový zajímavý šmrnc. Kluci všelijak povykují, výskají na býka a snaží se upoutat jeho pozornost.

Lidi klukům fandí a pokud je býk nebo místní torro statečný, tak ho odmění potleskem. Přesto, že jsou to býci junioři, tak když narazil do bednění kousíček ode mne, leknutím jsem vyskočila půl metru vysoko. Byla to docela šlupka.

Ale je zajímavé, jak takové masové dění dokáže člověka vtáhnout a za chvíli fandíme tak jako ostatní. Bylo připraveno šest býků, někteří byly hodně bujný a po druhém, třetím oběhnutí vytyčené trasy, přišel ke slovu ten mohutný býk.

Konečně jsme zjistili, k čemu ho sem přivezli. Byl to zklidňující element. Mladík, který ho přivedl, v okamžiku, kdy byl torro mimo dohled, vyvedl býka z ohrady na náměstí a junior, když se k němu přihnal, byl v tu chvíli jako beránek a nechal se po boku býka odvést do hrazení.

Byk

Bylo to takové jako by ten veliký říkal tomu mladému, „tak, skotačení už končí, už si se dost vyběhal a teď alou domů“. Býk, který proháněl mladíky s pěnou u tlamy byl najednou jako malý kluk, který dostal vynadáno za nějakou lumpárnu.

Však také oproti starému býkovi i tak velikostí působil. Zkrátka, junior. Takže žádné hovězí hody nebudou, býk byl zde ze zcela jiného důvodu.

No a s večerem je už konec, my jdeme zpět k autu, ale plné náměstí lidí očekává další večerní zábavu. Ono to je spíše takové sousedské setkávání.

Img_6268

Všichni se skvěle baví, dvě restaurace na náměstí jsou plné k prasknutí. Všichni jsou svátečně oblečený a spousta pobíhajících dětí jasně signalizuje, že večer ani zdaleka nekončí.

Img_6270

Naprosto úžasnéé video z dnešního dne, klikni na tento odkaz. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ