int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.11.2023 Vía Verde - Xerta - Španělsko

Přátelé dorazili a tak můžeme jet na plánovaný výlet.

Pb070001

Dlouho jsme přemýšleli, kde se setkat, Jarek už Španělsko hodně zná, ale co nezná je Vía Verde, která vede tady z Xerty a podle nás je jedna z nejhezčích.

Snimek-obrazovky-2023-11-11-114037

Podle itineráře cesty z oficiálních stránek Vía Verde má mít 20 tunelů, dokonce jsem se někde, kdesi dočetla, že tunelů by mělo být 19.

Pb070007

Už dva roky vedeme se Zdendou Sedláčkem spor, kolik těch tunelů tedy doopravdy je. Já se spíše přikláněla k oficiální verzi, protože si říkám, že se přeci tvůrci této trasy nemohli splést! Zdenda s Alenkou vloni napočítali 21 tunelů a prý „přes to vlak nejede!“ já dneska 22 a Simona 23.

Img_6095

A to jsme všichni počítali opravdu velmi pečlivě. Celou cestu zpět jsem nedělala nic jiného, než počítala tunely, ale stejně špatně, nebo dobře? Zdenda si tvrdě stál na svých 21 tunelech, ale nakonec jako džentlmen souhlasil s kompromisem. Na této Vía Verde je ode dneška tunelů 21,5.

 Pb070024

Ve Španělsku jsou cyklostezky nazývané Via Verde anebo Vía verde. Název je daný pro stezky pro pěší nebo cyklistiku v přírodním prostředí díky rekonstrukci nepoužívané místní infrastruktury. Krásné jsou hlavně už dávno nepoužívané staré železniční tratě nebo silnice bez provozu.

Img_6104

Greenways jsou obdařeny speciálními vlastnostmi: maximální dostupnost, jednoduchost a bezpečnost.

Img_6109

Většinou jsou vybaveny spoustou odpočívacích míst, na hezkých místech s výhledem jsou různé vyhlídky a nezřídka je cestou nějaké pítko. Většinou to jsou trasy, které jak se uvádí podporují udržitelnost mobility jako je chůze, jízda na kole a jsou zvláště uzpůsobené pro lidi, kteří mají sníženou pohyblivost.

Pb070018

Vše se buduje s důrazem na zlepšování životní úrovně a tak podobně. Samozřejmě, takovéto trasy lákají spoustu návštěvníků, hlavně v letních měsících a na to se dál nabalují další doprovodné služby. Půjčovny kol, kavárničky na trase, opravy kol, různé služby spojené s dopravou z cíle. Samozřejmě, je to i o pozvednutí regionální návštěvnosti. 

 Img_6112

Železniční trať Val de Zafán projížděla městy La Puebla de Hijar, prochází přes historické Bajo Aragón a katalánské regiony Terra Alta a Baix Ebre. První 32 km úsek mezi La Puebla de Hijar a Alcañiz byla slavnostně otevřena v roce 1895.

Pb070015

Původně bylo cílem této železnice dostat k moři aragonské zemědělské produkty a uhlí z těžebních pánví Teruel, takže původní projekt měl skončit v přístavu Los Alfacs v San Carles de la Rápita , nicméně železnice nikdy neviděla Středozemní moře.

 Pb070037

Cestou máme ohromnou spoustu tunelů a cesta je to úžasná. Vlastně, pokud by někdo chtěl šetřit baterky nebo síly, opravdu se vyplatí nechat se vyvézt do Horty a pak jedeme až do Xerty z mírného kopečka.

Pb070034

Cesta do Horty je nakonec dlouhá 35 km a je stále a stále do mírného kopečka. Ale jedeme překrásnou krajinou, která opravdu stojí za shlédnutí. Silnice je téměř na celé trase asfaltová a opravdu je cestou několik nádherných vyhlídek a spousta odpočinkových míst.

 Img_6115

Co je zajímavé, všude jsou odpadkové koše a a taky se nikde neválí žádný nepořádek. Lidi jsou nepořádný všude stejně, a tak proč tomu nejít naproti a každé zastávkové místo vybavit hned několika koši, ale ty je samozřejmě důležité pravidelně vyprazdňovat.

Img_6159

Mnohokrát jsme viděli přeplněné odpadkové koše a pak když foukne vítr, tak je samozřejmě okolo spousta nepořádku.

Pb070032

Lidi mají snahu vyhodit své odpadky do košů, popelnic, ale když nejsou pravidelně vyváženy, tak je veškerá snaha marná. Měli jsme nádherný den. Přátelé zítra odjíždějí a my zůstáváme.

 Img_6146

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ