int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.11.2023 Xerta - Španělsko

Pomaličku se blížíme k Ebru. Nejdříve se musíme přiblížit k horám.

Img_6058

Je to tady opět a jak jinak opravdu přenádherné. Když se nad tím zamyslím, tak Španělsko na mě vždy dýchne takovou pohodou, hezkostí, příjemností.

Pb060026

Pak, když už jsme tady déle, tak ten pocit není tak intenzivní, ale první týdny jsou vždy stejné. Jedním slovem, vlastně dvěma, ne třemi, zkrátka, Španělsko je krásné a příjemné.

Pb060015

Vůbec mi není líto, že jsme se hnuli od moře, protože kraj kolem Ebra je úžasná. Antický název řeky Iber je původem názvu Iberský poloostrov (Pyrenejský) a jeho původních obyvatel Iberů. Jsme na severovýchodě Španělska a Ebro je jedna z nejdelších a nejvýznamnějších řek na Pyrenejském poloostrově.

Pb060009

Protéká sedmi španělskými společenstvími (Kantábrie, Kastilie a León, La Rioja, Baskicko, Navarra, Aragonie a Katalánsko) a v jejím povodí leží další dvě země (celá Andorra, malá část Francie). Délka řeky je úctyhodných 928 km.

Pb060065

Díky Ebru může se na celém nekonečném území pěstovat všechno možné. Ve vyšších polohách jsou to hlavně pomeranče, mandarinky, citrony, citrusy všeobecně. V chráněných a jižních svazích jsou zase obrovské sady broskví, meruněk, třešní.

Pb060048

Dole se zase pěstuje ohromná spousta zeleniny, a nakonec v deltě se pěstuje proslulá a velmi kvalitní rýže. Aby se voda dostala blíže k sadům, je kolem Ebra vybudována spousta bočních kanálů, odkud se přečerpává voda do sadů. Správně se říká o vodě, že je životadárná, tady to platí dvojnásob.

Img_6074

Letní měsíce jsou suché, horké a nebýt vody z Ebra, nedalo by se tu nic pěstovat. Vše je tady závislé na vodě z Ebra. Už když přijíždíme, tak na první pohled je vidět, že vody bude asi letos dost.

Pb060080

Minulý rok, to byl hodně smutný pohled, ale ještě jsme se nedostali výš, k přehradě Mequinenza a Flix, kam ještě pojedeme na ryby.

Pb060083

Tam může být situace zcela odlišná. Vloni jsme jeli obráceně, nejdříve jsme chtěli na ryby, ale na přehradě Mequinenza bylo tak málo vody, že chytání ze břehu bylo vyloženě nemožné. Koryto řeky bylo kdesi v dáli, neskutečně málo vody protékalo Ebrem, ale tady na Xertě, bylo pro změnu vody dost.

Img_6086

Ale je to patrné i na zavlažovacím kanálu, který je hned vedle nás. Minulý podzim v něm bylo taky podstatně méně vody a letos je kanál skoro plný.

 Img_e6085

Máme v Xertě sraz s přáteli Jarkem a Simonou. Přijeli odpoledne a zítra pojedeme na kola.

Img_6083

Chceme jim ukázat jednu z nejhezčích Vía Verde co jsme zatím projeli. Z Xerty do Horty.

Img_6090

Jestli dojedeme až do Horty to se uvidí. Přátelé mají klasická kola.

 Video pro dnešní den, klikn na tento odkaz. 

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ