int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



2.11.2023 Llagostera - Španělsko

Včera jsme měli opět odpočinkový den, doplnili jsme toho spoustu do stránek, Zdenda zpracovával videa z uplynulého dne a tak vůbec. Zkrátka, doháněli jsme resty. Hlavně, začala nám zlobit páková baterie v kuchyni, respektive čerpadlo. Aby ho Zdenda mohl vymontovat, vyčistit a pokud bude potřeba opravit, musí všechny šuplata ven a okamžitě máme v chaloupce neskutečný nepořádek a chaos.

Pb020020

Čerpadlo je v pořádku, nic mu nechybí, ale stále zlobí. Vypadá to, že závada nebude v čerpadle, ale v energobloku.

Pb020018

Přejeli jsme do malého městečka Llagostera a zítra pojedeme další část Vía verde a to směrem k moři.

 Pb020010

Parádní stání pro 5 aut se servisem a nečekaně malý, ale dostačující trh s ovocem a zeleninou. Paráda, hned se oblékám a vyrážím na průzkum cen. Mám už zkušenost, že v maličkých městech je trh velmi malý, většinou je to jeden, dva stánky s ovocem a zeleninou za totožné a někdy i vyšší ceny než v obchodech.

Pb020013

Tady je sice jen pár velkých stánků, ale ceny jsou většinou luxusní. Bohužel, mám hodně nakoupeno z posledního výletu do Lidl a Mercadona. Brambory, cibule, rajčata a papriky mám nakoupené za mnohem vyšší ceny než jsou zde. Paprika 1.35, rajčata kolem eura, brambory, krásné, žluté za 69 centů a cibule za euro.

Škoda. Ale stejně, jsem neodolala mandarinkám 99 centů za kilo, jablka 90 a granátová jablka za 90 centů.

Pb020021

Za 4 eura mám skoro 4 kg ovoce, a to se mi hodně líbí. Jenže, je to hodně o náhodě.

Pb020015

Víme o dvou pravidelných velikých trzích, ale ty jsou jižněji. V Aguilas a v Torrevieja. Někde jsem měla jakýsi seznam s trhy v této oblasti, musím to pohledat.

Dneska jsem taky doplnila tabulku nákladů a při té příležitosti jsem zjistila, že mi chybí dubnové náklady. Tak to je teda nepořádek. Musím to dát do pořádku. Už jsme se několikrát setkali s tím, jak moje tabulky nákladů pomohly při rozhodování o dlouhodobějším cestování. Vzpomínám si, jak bylo složité odhadnout měsíční náklady a ty pak propočíst s dalšímy výdaji do roku a následně do několika let. Tenkrát jsme bohužel nenarazili na nikoho, od koho bychom se mohli přiučit, a tak jsme dělali složité propočty, jen abychom se dobrali nějaké sumy. Strašný. Proto jsme rádi, když anebo pokud někomu naše stránky pomohou.

 Img_5889

Zdenda se dal do zjišťování závady špatně fungujícího čerpadla a opět mám v domečku bordel jako v tanku. Děsný, a mohu zase uklízet. Nicméně, vypadá to, že závada není ani v baterii, ani v čerpadle, ale v energobloku. Zdenda už vyměnil pojistky či co, ale nakonec to vypadá na spínací relé. Jsou tam tři za sebou a když je proházel, tak čerpadlo normálně funguje. Nicméně, to špatné, které spíná čerpadlo prohodil s jiným, ale nevíme, co nám nebude teď fungovat. Zatím to vypadá, že vše pracuje, jak má. Truma se nevzpouzí, to je hodně důležité, lednice nám jede stále na plyn, ta spínač nepotřebuje a dál? Tak to se uvidí. Když bude nejhůř, máme s sebou rezervní energoblok, do kterého jsme kdysi dávno investovali hříšné peníze a vozíme si ho po Evropě.  Co kdyby byl jednou potřeba, že ano?

 Pb020024

A když už jsme na příjemným místě, kde nikomu náš nepořádek nevadí a když už má Zdenda venku spoustu nářadí tak se rozhodl ještě vyměnit perko v zámku, protože už je tam hodně dlouho a je stále volnější.

Pb020026

Je jen otázkou krátkého času, kdy definitivně vypoví své služby a praskne. Obvykle je to v tu nejnevhodnější dobu, čase, místě a tak podobně. Myslím si, že je to od zámku ryzí zlomyslnost. No, a tak se Zdenda rozhodl na nic nečekat. Dělá dobře.

Pb020029

A abych i já přispěla malou troškou do dnešního servisního dne, uvařila jsem skvělý kroupový salát, který se dá jíst jak za tepla tak studena.

Kroupy, tak to je surovina, kterou jsem mnoho a mnoho let neměla na talíři, a hlavně nic kloudného jsem z krup nevařila. Kdysi, v dobách dávno minulých jsem vařila šoulet, to jsou kroupy s hrachem, ale to už je hrozně dávno. S ohledem na to, že se poslední dobou snažím co nejzdravěji vařit, tak přišly ke slovu i kroupy. Salát, protože byl vynikající jsem nazvala

 P1010001

Kroupové překvapení.

 Hrnek krup + olej + houby nasbírané nebo koupené žampiony + několik párků (může být na kostičky kuřecí maso a asi by bylo i lepší, ale já zrovna měla párky) + česnek + cibule + pórek + sůl pepř.

 P1010006

Ve Francii jsem koupila krabici předvařených krup, které jsou po krátkém namočení během pár minut hotové.

P1010002

Normální kroupy namáčím večer na druhý den. Voda se musí slít a kroupy propláchnout. Uvaříme do měkka a slijeme.

P1010010

Na pánvi osmahneme cibuli, párky na kolečka, česnek na plátky, houby a pórek. Krátce pod pokličkou podusíme.

P1010011

Vmícháme kroupy a dobrota je na světě. Na talíři můžeme posypat nakrájeným olivami, kyselou okurkou.

 P1010013

Kroupový salát se dá jíst i za studena. Ideální oběd třeba na výlet na kolech.

P1010015

Dnešní trasa je:     (není, velitel vozu poněkud nestíhá :-) 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ