int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.3.2023 Penyrroya - Španělsko

Po silnici CV 110 míříme do maličkého městečka Penyrroya kde budeme dneska nocovat.

P3250031

Mělo by tam být stání pro obytná auta a možný servis, tak uvidíme. Už jsme se odpoutali od moře a pomalu a jistě se začínáme vracet zpět do Čech.

Img_2485

Míříme do Horty, kde máme další část cyklostezky Vía Verde, kterou máme v plánu si projet. Španělsko je nádherné a pokud bych mohla nějakou zemi opravdu vřele doporučit, tak je to právě Španělsko.

P3250084

Tady je zkrátka vše, co si člověk, cestovatel, obyvatel, návštěvník může přát. Nevím, co bych měla vyzdvihnout jako první, asi přátelskost, úsměvnost, věčné zdravení všude a všech.

P3250113

Samozřejmě také příjemné počasí, kdy doma je stále pod mrakem, prší a je hnusně a tady je sluníčko a teplo. Cenově dostupná zelenina a ovoce, i když bych řekla, že od minulého roku poněkud zdražila.

P3250089

Vynikající maso a potraviny jako celek. Samozřejmě koupit litr kvalitního olivového oleje za 5 eur je taky úžasné. Další, co se mi velmi líbí je snaha i těch nejmenších obcí a měst budovat odpočinkové zóny, parky a dětská hřiště. To je také něco, co nám velmi v Čechách chybí. I maličké městečko, vesnice má na okraji nebo přímo na náměstí pěkný parčík s několika prolézačkami a hrací plochou pro ty nejmenší.

P3250091

Zkrátka, Španělsko je příjemné pro život. Samozřejmě, není to všude. Projeli jsme několika vesnicemi, které byli vyloženě smutné, zanedbané a z velké části vybydlené, opuštěné, ale těch zase tolik není, aby to mohlo ovlivnit náš názor na tuto zemi.

P3250112

Jakmile se odpoutáme od moře a vjedeme do vnitrozemí vidíme ohromnou spoustu opuštěných stavení, malých domů, velkých statků. Tak jako všude po Evropě, i tady se venkov vylidňuje. Mladý odcházejí za prací do měst a staří tak jak vymírají, tak umírají i jejich kamenné domy. Nikdo už o ně nemá zájem. To co dříve lidem stačilo k životu je dneska už velmi málo a co si budeme povídat.   

P3250110

Doba, kdy rodina měla jednu krávu, kozu a pár oveček, několik políček s olivami a trochou zeleniny, domek o dvou místnostech a celý den se plahočili za trochou výpěstků je dávno, dávno pryč. Když se jen podíváme po kraji a vidíme to nekonečné množství kamenných teras, které musel někdo vybudovat, postavit, kámen po kameni vztyčit zdi, pak tam zase nanosit zem, která je neúrodná a samý kámen a pak tam pečovat o pár stromů oliv nebo mandloní, tak když to vše vidíme a uvědomíme si tu obrovskou dennodenní dřinu, tak se snad ani nemůžeme divit, že už to nechce nikdo dělat a že potomstvo, mladý lidé se snaží z venkova utéct do měst za snadnější obživou.

P3250074

Přesto jsou téměř všechna políčka obhospodařené, zem uvláčená, čistá a olivy patřičně sestříhané, připravené na novou úrodu.  V celé této neúrodné oblasti je ohromná spousta vepřínů, drůbežáren a kravínů. Většinou nové dlouhé nízké budovy jsou různě poházené po kraji, ale je zajímavé, že nepůsobí na nás nijak rušivě.

 P3250119

Dojeli jsme do malého městečka Penyarroya kde parkujeme hned pod městem.

P3250123

Pravda, prokličkovat město byl docela oříšek. Museli jsme projet, abychom se dostali na naše parkoviště, ale na druhou stranu, projeli jsme si klasickou španělskou vesnici, kterých jsme cestou viděli spoustu, ale které jsme všelijak objížděli. Někdy není radno se s obytným autem pouštět do dobrodružství v podobě prozkoumání malého města. Maličká obec, vesnice s několika ulicemi, daleko od všeho turismu a světe div se, mají tu z bývalé váhy vybudované servisní místo pro obytné vozy. Parádní parkoviště, pravda, drobet z kopce, ale je tu výlevka, vypusť na šedou vodu a vody kolik hrdlo ráčí. Vysázené stromy se závlahou, spousta okrasných keřů a vůbec. Moc hezky upravené místo, na silnici namalované pruhy, jak se má stát. Paráda, není co vytknout. Zítra uděláme kompletní servis a budeme pokračovat dál směr Horta de Sant Joan.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ