int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Oprava a čištění dveřních zámků kufrů 24.07.2019

Máme za sebou pět let provozu nejen Flíčka jako takového ale i zámků kliček dveří a dvířek.

P7240002

Je to Až neuvěřitelné kolikráte jsme za pět let otevřeli v průměru každé ze sedmi dvířek a dveří 3650 X

a to počítám jen dvakrát deně. V některých dnech to je mnohokrát vice.

Dnes kontroluji a opravuji jen zámky všech kufrů a těch máme na Flíčkovi deset kusů.

A všechny kličky a zámky jsou plastové pravda plast je použt ten kvalitnější a uvnitř jsou jen vložky zámku kovové tedy jakási slitina z hliníku a měděné vnitřky zámků, ty se spládají ze dvou polovin, které jsou k sobě přišroubované zevnitř čtyřmi šroubky, dále jsou v každém zámku tři pružinky, jedna vrací západku s klikou, druhá zajištuje pozici zamčeno a odemčeno a třetí udržuje pozici klíčku v poleze uprostřed což tedy znamená doprava odemikám pružinka vraci zpět a do leva zamikám a pružinka zase vrací zpět. První dvě jsou bez problému ani jedna se zezlomila. Použtý plast na kličkách je vpořádku žádné větší opotřebení jen plast, který čelí povětrnostním vlivům mnění barvu a jaksi z jasně bílé na béžovou (prostě jsou hnusné). Horší je to se zámkama ty jsou znovu funkční, ale všechny jsme musel vyprat v benzínovém čističi znovu promazat a rozchodit. Čas a prach na nich zanechal svoji daň. Opět bylo možné skoro každý zámek otevřít jen plochým předmětem, kterým se otočí po vložení do zámku. Daleko větší problémem, ale bylo doplnit pružinky které vrací klíček do polohy uprostřed. Do sedmi z deseti kliček. Tyto pružinky sice nemají vliv na to jestli jde zámek zamknout či nikoli, ale pokud se klíček nevrací do své středové polohy občas se stane že se zámek jaksi zasekne. Pružinky jsem si vyrobil z ocelového drátu který sebou pro tyto účely vozím a to hned v několika průměrech od 0,2 – 0,8 mm pružinky již vyrábím jak stroj a světe div se zatím drží.

P7240004

Jak tedy zámky opravit??

 P7240006

Z vnitřní strany odšroubujeme čtyři šroubky tím se nám zámek s kličkou rozloží na dvě poloviny. V polovině kde není klíček jsou první dvě pružinky které jsou v pohodě. Ta druhá polovina zámku kde je klíček tak n vní je pružinka která praskla.

P7240007

Odstraníme segr pojistku vytáhneme vložku ve které máme zastrrčený klíček, aby nám nevyskákali mosazné plíšky s pružinkami uvnitř. Vložku jak jsem již psal vypláchneme benzinem a znovu promažeme vazelínou na zámky.

P7240008

Přetrženou pružinku vyndáme a hahradíme novou vyrobenou podle té, která nám zůstala celá. Vše zkompletujeme zpět a pokračujeme desetkrát tedy alespoň u mne.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ