int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



CB stanice vysílačka Turecko Prosinec 2014

Vysílačka pro mne trocha nostalgie, neboť jsem ji používal mnoho let v kamionu a tak jsem se rozhodl i sem si ji namontovat.

Je to dobrá věc, když jedou dvě auta spolu. Dost se usnadní komunikace mezi oběma auty a ví se, kam se bude odbočovat, ale hlavně se někteří jedinci naučí naslouchat a neskákat do řeči. Neboť pokud jeden mluví, druhý poslouchá a pak zas naopak. Jaký májí vysílačky dosah? Je to různé, já jsem s vysílačkou za 2500kč a anténou za 700kč dělal spojení i na 2500km to je, ale jen za podmínek, které se jednomu nemusí podařit za celý život. Na druhé straně zajede auto za kopec 200m před vámi a už ho neslyšíte.

Vysílaček je na trhu dost a výběr druhů je také velký. Já jsem vždy volil čím jednodušší tím lepší. Jsou vysílačky, co mají čtyři ovládací knoflíky a pak jsou takové, co jich mají, že se to ani nedá sečíst. Podobné je to i s anténami.

Umístění volit tak, aby maikl byl na dosah a nepřekážel v řízení. Pak aby bylo vidět na displeji, na jakém jsme kanálu. Já volil toto umístění. Vysílačka potřebuje 12V a je dobré natáhnout kabel od baterie a tam na plus dát kabelovou pojistku většinou je součástí balení. Další a důležitá je anténa. Dobré je, aby byla přidělaná na plechové části karoserie. A to co největší části. U kamionů kvůli tomu do střech, které jsou laminátové, dávají do vnitřku skořepiny měděnou sít. Je to proto, aby anténa byla dostatečně ukostřená s vozidlem. A tím měla dobrý odraz při vysílání.Dejte pozor na délku antény, aby nebyla zbytečně vysoko nad střechu. Já jsem zvolil tento malý kousek plechu na předku a dal jsem zespodu velkou měděnou podložku a ještě jsem přivedl od motoru dost silným kabelem kostru. K té měděné podložce.

Nyní už jen vše pospojovat a budeme na kanále, jak říkají Tiráci. Pokud si koupíte anténu, která se musí naladit, je třeba se zastavit u někoho, kdo to umí nebo si přístroj koupit.  Při výběru vysílačky si dejte pozo,r radioamatéři mohou používat zařízení do 4 watů. A k vysílačce dostanete certifikát, že toto splňuje a ten vozte sebou. Může se vám stát, že policie hlavně Německu a Rakousku  ho bude chtít vidět. Je to kvůli těm 4wat. Jde o rušení u lomů, nemocnic atd. Prodávají zesilovače  (až 1000wat) na vysílačky, které o hodně zvýší dosah vaší vysílačky, to bych ale nedoporučoval montovat. Několikrát jsem při kontrolách kamionů viděl, jak policie nekompromisně vrtačkou provrtala nejen vysílačku ale i palubní desku. A zesilovač si musel řidič sám přejet kamionem. Policie má zařízení, které zjistí kolika waty vysíláte.

Tak dost bylo strašení, vysílačka je dobrá věc, proto se říká kolama dolů anténou nahoru. Pokud vám při hovoru na kanále někdo řekne sedm tři na tebe, tak je to něco jako měj se dobře. A ještě, jedna rada pokud, chcete vstoupit do hovoru, který slyšíte tak v pauze mezi hovorem, která je důležitá cca 2 vteřiny, stačí říct break (vyslovuj berik). O tom, že je třeba se chovat v éteru slušně asi, není třeba mluvit. Nevíme, kdo nás poslouchá.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ